16 юли 2013 г.

Изказване на Едуард Сноудън - пълен текст

Терорист номер 1 в света:
правителството на САЩ


Злоупотребата с ценности като човешките права, личните свободи и неприкосновеността на личността за пропагандно-властови цели на западната империя струва скъпо на същата тази империя. Изобличителят Едуард Сноудън не само разкри престъпните практики на някои западни правителства, които нарушават конституционните права в демократичните държави, но и получи политическо убежище в страни, които са под постоянен прицел на псевдо либералната пропаганда.

Неолиберализмът претърпя окончателния си провал през 2008 г. като финансово-икономическа доктрина (за справка виж също и състоянието на България, Гърция, Португалия, Испания, Ирландия, Италия както и пазара на труда в САЩ и Германия с техния голям дял на ниско платени, временни трудови отношения). Сега идва ред на идеологическия параван, който се захранва от безбройно много словесни балони (за справка: външно финансирани НПО и тяхното не само медийно присъствие в България). И за широките маси е вече повече от очевидно, че розовите приказки се използват само за утвърждаването на определена външна власт - с помощта на местни наивници, снобари и продажни паразити. Последствията по същество обикновено са противоположни на изказванията им.

Случаят с Едуард Сноудън ще влезе в историята като началото на края на диктатурата, предрешила се като демокрация. Царят е гол и ще бъде разкаран.

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

Не съжалявам за нищо

от Едуард Сноудън
12.07.2013

източник: infromationclearinghouse.info


Здравейте, казвам се Едуард Сноудън. Преди малко повече от месец имах семейство, къща в рая и приятен живот. Имах и възможността да чета личната ви комуникация без съдебно решение - личната електронна комуникация на всеки отделен потребител, почти навсякъде и по всяко време. Това е власт, която дава възможност да се намесиш в живота на хората.

Тази власт нарушава 4-та и 5-та поправка на Конституцията на САЩ [линк] и параграф 12 от  Всеобщата декларация за правата на човека [линк]; освен това, такава масивна и всеобхващаща система за контрол и шпионаж е забранена изрично в многобройни договори и устави. Макар че според Конституцията на САЩ подобни програми за подслушване са нелегални, моето правителството твърди, че чрез непубликувани и тайни съдебни решения тези програми са придобили легитимност. Такъв вид съдебни решения противоречат на елементарни принципи на законноста, които гласят, че всяко съдебно решение трябва да може да бъде проверено. Неморалните действия не могат да бъдат направени по-морални чрез решенията на таен съд.

Придържам се към правната максима, издигната през 1945 г. на Нюрнбергските процеси: „Индивидите имат международни задължения, които са над задълженията за покорност спрямо собствената им държава. Затова отделни граждани имат дълга да нарушат законите на държавата си, ако чрез това те могат да предотвратят престъпления срещу мира и човечността.“

Според тази правна максима аз съм задължен да предприема нещо срещу престъпните действия на правителството на САЩ. Не искам да се облагоделтелствам лично. Не искам да издавам държавни тайни на САЩ. Няма да сътруднича с чужди правителства, за да получа сигурност. Това, което искам, е да съобщя публично всичко, което знам и което засяга всеки един от нас. Обсъждането на тези факти трябва да се проведе при пълна прозрачност. Затова моля света за справедливост.

Моралното ми решение да осведомя  обществеността относно шпионажа, който засяга всички ни, ми струва скъпо. Но това е правилно решение и аз не съжалявам за него.

Правителството и тайните служби на САЩ се мъчат да ме превърнат в пример, чрез който да предотвратят действията на бъдещи изобличители [на престъпни правителствени практики]. Те ми отнеха гражданството и ме преследват, защото разкрих техните начини за следене. Правителството на САЩ ме добави в списъка от хора, на които им е забранено да се возят в пътнически самолети. Настояваше пред Хонгконг да бъда предаден, макар че това нарушава международното право и принципа на забрана за връщане на бежанци [чл. 32 от Конвенцията за статута на бежанците на ООН: забрана за връщане на бежанци, чийто живот би бил застрашен, линк]. Правителството на САЩ заплашва със санкции страни, които се застъпват за моите човешки права и действат според правилата на ООН за защита на бежанци. Гонейки ме като политически бежанец, те дори направиха безпрецедентната крачка да подстрекават военните си съюзници [в Европа] така, че да принудят самолета на един латиноамерикански президент да кацне. Тази опасна ескалация не само нарушава честта на Латинска Америка, но и застрашава елементарното право на всички хора и народи да имат свободен живот, без да бъдат преследвани, както и правото им да могат да предоставят политическо убежище.

Въпреки исторически безпрецедентната агресивност на САЩ страни по целия свят ми предложиха подкрепа и политическо убежище. На тези държави, но най-вече на Русия, Венецуела, Боливия, Никарагуа и Еквадор, искам да благодаря и да изразя уважението си към тях. Те се възпротивиха срещу поругаването на човешките права на слабите от страна на силните. Въпреки опитите да бъдат сплашени, те държат на принципите и поради това заслужават уважението на целия свят. Възнамерявам да посетя всички тези страни, за да благодаря лично на народите и правителствата им.

Днес искам да оповестя, че приемам с благодарност всички предложения за политическо убежище. Предложението за политическо убежище, което ми даде президентът на Венецуела, г-н Мадуро, потвърждава моя статут на полтически бежанец и нито една държава не може да оспори това. Както видяхме обаче, правителствата на северноамериканските и западноевропейските страни не зачитат правото и тяхното поведение досега не се е променило. Поради тази престъпна опасност аз не мога да пътувам до Латинска Америка, за да приема там законно предложеното ми политическо убежище.

Готовността на силните държави за нелегални действия заплашва всички нас. С това не бива да се примиряваме. Заради това моля всички за съдействие, така че да получа гаранции за безопасно транзитно пътуване до някоя подходяща страна в Латинска Америка. До получаването на тези гаранции ще подам молба за политическо убежище в Русия - надявайки се, че тя ще бъде приета.

На разположение съм, ако имате още въпроси, на които мога да дам отговор. Благодаря Ви.



Превод: Кромид Лук


--------------------------------------------------------------------------------------------

Като коментар е достатъчен следният клип, в който върху посолството на САЩ в Берлин се прожектира надписът "United Stasi of America", което би могло да се преведе като "Съединени Американски ДС".





Няма коментари:

Публикуване на коментар